Navigation

Lokacija Domačije pri DamjanuKje se nahajamo

Domačija pri Damjanu se nahaja v vasi Slope. Slope so majhno gručasto naselje, ki leži na zahodnem področju Brkinov kjer ti že prehajajo v Matarsko podolje. Brkini ležijo  v jugozahodni Sloveniji. Severozahodno od njih se nahaja Kras, na vzhodu mejijo na dolino reke Pivke in Snežnik ter na jugu na Čičarijo. Vsi tisti, ki bi radi pri nas oziroma v naši okolici ostali dlje časa, lahko izbirate med veliko različnimi dejavnostmi.

Rekreacija

Svež zrak in zelena okolica sta odlična kombinacija za rekreacijo na prostem. Lahko se odpravite na krajše sprehode po gozdnih poteh ali lokalnih cestah. Če ste kolesarski navdušenec se lahko odpravite na različne krajše ali daljše kolesarske izlete po gozdnih poteh oziroma lokalnih cestah. Kolesarjenje v naših krajih je pravi užitek, saj so ceste in poti malo prometne ter obdane z veliko zelene narave. Poskrbljeno je tudi za vse ljubitelje pohodništva, ki lahko osvojijo kakšnega od okoliških vrhov kot so na primer Slavnik, Snežnik, Nanos ali Žabnik. V bližini naše Domačije se nahaja kar nekaj kmetij, ki se ukvarjajo s konjerejo ter omogočajo učenje jahanja, za izkušene jahače pa možnost samostojnega jahanja.

 

Izleti

V bližini Domačije se nahaja kar nekaj zanimivih okoliških krajev v katere se lahko odpravite na krajše ali daljše izlete. Nekateri izmed zanimivih krajev v okolici so Škocjanske jame, ki so vpisane v svetovno naravno dediščino organizacije UNESCO, jama Dimnice, z enim od največjih kapniških stvaritev v Evropi, grad Snežnik, prvič omenjen že v 13. stoletju, ter kobilarna Lipica, kjer se ukvarjajo z konjerejo prekrasnih kraških konjev Lipicancev.

 

Sprostitev

Že iz razgleda z Domačije je razvidno, da se vas Slope nahaja v bližini morja.  Zelo lepa razgledna točka je Socerb, od koder vam pogled seže daleč na Jadransko morje. Tako se vsi, ki imate radi morski zrak, lahko zapeljete na izlet v slovensko Istro, pot do katere vam vzame le približno 20 minut. Tam si lahko ogledate zanimiva slovenska obmorska mesta ali pa se enostavno prepustite morju in odpravite na plažo.  Uživate lahko v sprehodu  po Krajinskem parku Sečoveljske soline in obiščete njihov edinstveni Spa na prostem. Ravno toliko časa vam vzame izlet do zgodovinskega obmorskega italijanskega mesta Trst, ki je čudovit za oglede, nakupovanje ali poležavanje na plaži.